Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe
- Foto’s excursie De Wieden - 25 mei 2013 -
De excursie gaat van start nabij het plaatsje Doosje. Hier maken we een wandeling door een typisch en afwisselend Veenweidegebied. Naast Purperreiger en diverse watervogelsoorten zien we ook nog een late Visarend overvliegen. Diverse zangvogelsoorten zingen alsof het een lieve lust is en op verschillende locaties horen we ook de prachtige zang van de Wielewaal. Een mannetje Wielewaal zien we zelfs even voorbij vliegen.
Na Dwarsgracht varen we verder door nauwe sloten en gangen. We gaan aan wal bij een typische veenweide, waar o.a. Veenpluis en andere kenmerkende planten groeien en bloeien. De gids verteld hier het één en ander over het ontstaan en het beheer van dit bijzondere gebied. Onderweg terug naar het bezoekerscentrum zorgen een langsvliegende Purperreiger en een jagende Boomvalk voor een passend einde van een geslaagde excursiedag
(foto’s: Benno van den Hoek ©).
Bij het bezoekerscentrum stappen we, met een gids van Natuurmonumenten, aan boord van een fluisterboot die ons verder De Wieden in zal brengen. Bij vertrek zien we een Wespendief overtrekken en genieten we even later van de vele Zwarte sterns die vanaf de nestvlotjes luidruchtig opvliegen. Ook varen we langs een eiland met een grote Kokmeeuwkolonie. We steken de Beulakkerwijde over richting het kleine dorpje Dwarsgracht, waar we o.a. Spotvogel, Grauwe vliegenvanger en Gekraagde roodstaart horen zingen.