wpaa0b21b6.png
wp30c56b31.png
Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe
wpbff3f926.png
wp85c85d1a.png
wp7363fc5f.png
Het begint al bijna een traditie te worden: tijdens de najaarstrek een weekend vogelen in het DBA-weekend op Texel. Dit jaar gaan er 5 leden mee en de weersverwachtingen lijken al op de eerste dag in ons voordeel. Het is stralend weer en vanaf de boot wordt al snel gekoerst naar de gebieden De Petten en de Mokbaai. Daar is het een bonte mengeling van veel soorten die de soortenlijst al snel doen groeien. Er staat ons een moeilijke opgave te wachten: het verbeteren van de weekendlijst van 114 soorten uit 2007 en 2008.
Deelnemers excursie (5); Dimitri Mulder, Dik Bos, Gert van Veldhuizen, Mark Hoksberg & Benno van den Hoek .
Terug naar fotopagina
Vanuit de Mokbaai lopen we het duingebied De Geul in: een natte duinvallei met veel begroeiing en besdragende struiken. Hier bevinden zich veel lijsterachtigen, waaronder Koperwiek en Kramsvogel, maar ook veel andere kleine vogels. Elk piepje is in deze tijd van het jaar verdacht en wordt aan een grondig onderzoek onderworpen. We krijgen een melding door van een Amerikaanse goudplevier nabij Den Hoorn, die snel gevonden wordt op aanwijzing van andere aanwezige vogelaars. De vogel loopt in een grote groep gewone Goudplevieren, maar is duidelijk herkenbaar aan de donkerder onderkant en grijzere bovendelen (zie foto onder, met links de Amerikaanse goudplevier en rechts een gewone).
Na deze mooie waarneming wordt met het zien van 4 Ross’ ganzen bij Dijkmanshuizen één can de doelstellingen van dit weekend al behaald: het zien van zeldzame vogelsoorten. Bij het strandpaviljoen van Westerslag wordt een poging gedaan om de lijst verder uit te breiden met typische zeesoorten. Hier worden onder andere Zwarte zee-eend, Jan van gent, Grote jager en Roodkeelduiker gezien. In de nabij gelegen duinen zien we ook fraai Sperwer, Havik en Roodborsttapuit. Een niet te determineren vogelsoort weet helaas vroegtijdig te ontkomen.
Ondanks enkele mislukte pogingen om de zo geliefde Bladkoning te vinden genieten we in ons vaste onderkomen, hotel De Kievit, van een voedzame maaltijd. Daarna bezoeken we een avond van de DBA in het dorpshuis van De Cocksdorp. Op zaterdagmorgen volgt een bijzonder tafereel: in donker gaan we op weg naar de vuurtoren, waar onderweg diverse keren geremd moet worden voor (Zang-) lijsters die op en langs de weg zitten. De vogels zijn door de regen van de afgelopen nacht dodelijk vermoeid op het eiland aangekomen. Ook in het licht van de vuurtoren vliegen veel vogels en in de bekende Tuintjes duiken ook vele vogels neer om bij te komen van de barre tocht.
Na een goed ontbijt in het hotel en een Siberische tjiftjaf die we langs de rand van canping De Robbenjager bij de Cocksdorp zien, rijden we richting de Slufter. De lucht trekt helemaal open en de lange wandeling langs de achterrand van de Slufter is ook dit jaar meer dan de moeite waard. Grote pieper (3 ex.) en Slechtvalk worden onderweg al gezien en nabij de monding zitten opnieuw veel Strandleeuweriken (min. 40 ex.). Daartussen ontdekken we nog 2 IJsgorzen en in de nabije omgeving zien we ook nog een Strandplevier en een Velduil.
wpa78d370a_0f.jpg
D. Mulder ©
wp5bf62bb2_0f.jpg
D. Mulder ©
wp15597094_0f.jpg
D. Mulder ©
wpda015af9_0f.jpg
D. Mulder ©
wpfd08ebc2_0f.jpg
D. Mulder ©
wpce13ccb6_0f.jpg
D. Mulder ©
wpf942fb4a_0f.jpg
B. van den Hoek ©
wpa648ae47_0f.jpg
B. van den Hoek ©
wp85259f60_0f.jpg
B. van den Hoek ©
wp90e85cc2_0f.jpg
B. van den Hoek ©
wpf55230f5_0f.jpg
B. van den Hoek ©
wp3a9d416b_0f.jpg
B. van den Hoek ©
wp350a798c_0f.jpg
B. van den Hoek ©
wp01931e7c_0f.jpg
B. van den Hoek ©
wp748710e5_0f.jpg
B. van den Hoek ©
De zondag wordt besteedt met het verder compleet maken van de soortenlijst. Nieuwe pogingen om de Bladkoning te zien mislukken wederom, maar een bezoek aan het Noordzeestrand bij Westerslag is opnieuw succesvol. We zien hier o.a. Dwergmeeuw, Kleine jager, Alk, Zeekoet, Drieteenmeeuw en zelfs een Vorkstaartmeeuw en een Noordse stormvogel. Via de bossen rijden we weer richting de zuidkant van het eiland waar we in de Mokbaai en de Geul de lijst compleet maken tot 121 vogelsoorten! Na een korte boottocht en een heerlijke maaltijd wordt een zeer gezellig en succesvol weekend op een passende wijze afgesloten.
michael kors cyber monday michael kors black friday uggs cyber monday coach black friday jordan 13 barons black infrared 6s legend blue 11s beats by dre black friday coach cyber monday coach black friday north face black friday coach cyber monday michael kors cyber monday beats by dre black friday grey toe 13s lululemon cyber monday uggs black friday coach cyber monday jordan 11 legend blue uggs black friday legend blue 11s legend blue 11s uggs cyber monday jordan 6 black infrared michael kors black friday louis vuitton outlet lululemon cyber monday beats by dre cheap coach cyber monday uggs cyber monday michael kors cyber monday north face black friday north face cyber monday black infrared 6s uggs black friday jordan 11 legend blue black infrared 23 13s beats by dre cheap jordan 11 legend blue coach black friday beats by dre cyber monday jordan 11 legend blue coach outlet online legend blue 11s michael kors cyber monday coach cyber monday jordan 13 bred legend blue 11s uggs black friday jordan 11 legend blue louis vuitton outlet jordan 11 legend blue beats by dre cyber monday beats by dre outlet coach factory outlet north face black friday black infrared 23 13s coach cyber monday michael kors black friday uggs black friday